Edelstenen tutorial

In deze tutorial ga ik stap voor stap uitleggen hoe ik Gems, oftewel edelstenen teken.

Ook vind je onderaan de pagina een video die ik heb gemaakt over de edelstenen.

Om op een leuke manier met de edelsten aan de slag te gaan kun je deze verwerken in mijn “Edelstenen Kleurboek” onderaan de pagina vind je nog wat meer info hierover en kun je het kleurboek in PDF vorm bestellen.


Materiaallijst:

- 2H potlood

- 2B potlood

- Doezelaar

- Witte gelpen

- Wit potlood (720 White Derwent)

- 4-5 goede kleurpotloden in de kleuren die je wilt gebruiken voor je edelsteen.

  Ik heb gekozen voor de volgende Derwent Colorsofts potloden:

    - 380 Sea green

    - 420 Green

    - 450 Yellow green

    - 470 Mint

- Papier van gladde kwaliteit, bijv. Bristol 270 g/m2

Stappenplan:

Voor deze tutoriol gebruik ik een wat dikker papier van gladde kwaliteit. Dit omdat hier het beste de kleuren op mengen om zo een mooi glad glimmend effect te krijgen wat je wilt bij edelstenen.

 

Op het papier zet je met een 2H poltood de vorm van de edelsteen. Ik heb voor het voorbeeld gekozen voor een eenvoudige cirkel, maar je kunt elke vorm kiezen die je maar wilt.

 

1) Allereerst bepaal je vanaf welke kant het licht komt, dit om de highlight en schaduw te bepalen. Normaal teken je donkerder aan de schaduw kant, maar omdat het de bedoeling is dat de edelsteen rond lijkt teken je met het 2B potlood een dunne streep schaduw aan de kant waar het licht het eerst de edelsteen raakt. Deze vervaag en verzacht je met de doezelaar.

 

2) Vervolgens pak je de lichtste kleur die je wilt gebruiken (470 Mint) en kleurt een brede streep aan de tegenovergestelde kant van de schaduwrand, deze kleur je in een ronde boog en laat aan de rand een stuk wit.

 

3) Dit herhaal je met de volgende kleur (420 Green) en dan aansluitend en een beetje overlappend met de vorige kleur. Zorg dat je ook over de getekende schaduw gaat zodat die meteen een beetje van de kleur meekrijgt.

 

4) Dit herhaal je nog een keer met de volgende kleur (380 Sea Green). En kleur met deze kleur tot volledig aan de rand en ga ook een beetje terug naar het witte stukje over de 2 andere kleuren heen.

 

5) Met de laatste kleur (450 Yellow Green), kleur je een smallere baan aan de donkere kant van de edelsteen en ook deze laat je een beetje terug komen naar het witte stukje.

 

6) Nu ga je met het witte potlood de kleuren mengen en als het waren polijsten. Begin hier mee vanuit het witte stukje, dit neem je ook mee met kleuren.

Het mooiste en beste werkt om een beetje draaiende bewegingen te maken met het potlood. En er mag best wat druk uitgeoefend worden op de punt zodat de wax die in het potlood zit goed vrij komt. Dit zorgt ook weer voor het glimmende effect.

Om het helemaal egaal te vullen kun je ook nog een keer diagonaal met het witte potlood over de kleuren heen gaan

 

7) Waarschijnlijk zijn nu nog niet alle kleuren mooi in elkaar overgelopen. Nu pakken we nog even de lichtste kleur en gaan dan daarmee langs de rand en over de stukken waar de overige kleuren elkaar overlappen en laat ze zo mooier in elkaar over lopen.

 

8) Nu nemen we nog een keer het witte potlood en ga nogmaals over de hele edelsteen om alles beter met elkaar te mengen.

 

9) Nu neem je een van de donkerdere tinten die je hebt gebruikt om de edelsteen mee te kleuren. Ik heb de Yellow Green (450) gebruikt. Hier mee teken je willekeurig wat adertjes in de edelsteen. Dit om het nog echter te laten lijken.

 

10) Om het glanzende en ronde van de edelsteen nog meer te accentueren zet je in de lichtbaan tegenover het witte stukje met de witte gelpen een highlight.

 

De edelsteen is nu klaar. 

Je kunt er voor kiezen om er achteraf omheen te tekenen, maar soms is het ook leuk om ze in een bestaande tekening toe te voegen, zoals bijvoorbeeld in de kleurplaten van mijn kleurboek.

 

Mochten er vragen zijn dan mag je altijd contact met me opnemen.

 

Veel plezier!


Video Edelstenen/Zengems

In de video laat ik zien hoe ik Edelstenen (Zengems) teken/kleur. De tekening met settings waar de edelstenen in getekend worden heb ik al van te voren gemaakt. Op het einde van de video zien je het volledige eindresultaat.

 

Veel plezier!


edelstenen kleurbboek (PDF)

Edelstenen Kleurboek (PDF)

Met Nederlandse instructies.

€ 7,95

  • Beschikbaar

Het Edelstenen kleurboek is een digitaal kleurboek voor iedereen.

In de kleurplaten zijn ruimtes vrijgelaten om Edelstenen in te kleuren. Ook bieden de kleurplaten de ruimte om eventueel zelf nog lijnen, vormen en patroontjes toe te voegen. 

 

Het boek bevat 16 kleurplaten en beknopte instructies over hoe je de edelstenen kunt inkleuren. 

Ook heb ik een materiaallijst toegevoegd met materialen die je kunt gebruiken om de edelstenen en eventueel de rest van een kleurplaat in te kleuren.

 

Het PDF bestand* is gemakkelijk uit te printen op je eigen thuisprinter. 

Je kunt zelf kiezen welke kwaliteit en dikte van A4 formaat papier je wil gebruiken.

 

De PDF bestand wordt na betaling zo snel mogelijk naar je toegestuurd via de mail.