Mandala

Wat is een mandala?

Het woord mandala betekent in het Sanskriet, een taal uit het oude Indië, cirkel of wiel. Wat weer symbool staat voor oneindigheid en voor alles wat leeft. Alles om ons heen is opgebouwd uit cirkels, van de kleinste cel tot het hele universum om ons heen.

 

Als je begint met het tekenen van een mandala begin je met een stip in het midden van je cirkel. Deze stip staat symbool voor een zaadje waarvan uit alles groeit. De cirkel staat voor oneindigheid en omrand het geheel. Het beschermt en geeft een gevoel van veiligheid, begrenzing en rust.
Binnen de cirkel is ruimte voor je eigen plek om jezelf te zijn. De cirkel mag vrij gevuld worden met lijnen, vormen, patronen en kleuren die elk weer hun eigen energie en betekenis in zich dragen, net als de plek in de mandala. Als je het tekenen in de cirkel intuïtief doet geeft het je innerlijke rust en mogelijk een betere kijk op jezelf. Je mag het tekenen en kleuren echt zien als een cadeautje voor jezelf.

 

Met maken van een mandala kan dus gezien worden als een spiegel van jezelf. 
Het plaatsen van de lijnen, het kiezen van de kleuren en de plek in de mandala hebben allemaal een symbolische betekenis. Ook heeft elke vorm, kleur, beweging e.d. zijn eigen energie en betekenis.
Door naar deze betekenis en energie te leren kijken kun je de mandala lezen en inzicht krijgen in waar voor jou op dat moment de knelpunten zitten, of waar het juist heel goed gaat. Dit kun je dan desgewenst toepassen in je dagelijks leven en je zo persoonlijk ontwikkelen.

Doordat je tekent vanuit je hart en onderbewustzijn en er dus niet over nadenkt komt het proces als vanzelf opgang. Door je te concentreren op wat je ziet en tekent neem je dingen veel bewuster waar, in je tekeningen maar ook in de wereld om je heen. Je concentratievermogen wordt beter, je gaat beter tekenen en je vind meer rust en balans in jezelf.
En het leuke is dat iedereen het kan, ook als je nog geen of weinig ervaring hebt met tekenen is dit een hele leuke creatieve manier om er mee te beginnen.
Het gaat bij mandala tekenen niet om de techniek of hoe het er aan het einde uitkomt te zien, het gaat echt om het proces, het plezier en dat je op een ontspannen manier creatief bezig bent.  Het leuke is dat de uitwerkingen vaak zo mooi zijn, dat je echt trots bent op jezelf.

 

Naast verschillende mandala cursussen heb ik de opleiding tot Mandala tekendocent in mei 2017 afgerond. Ik ben deze opleiding gaan doen omdat ik heel graag de filosofie en het creatieve proces van het mandala tekenen doorgeef. Het heeft mij zoveel gebracht en ik gun dat een ander ook heel erg.

 

Mijn uitwerkingen van de cursus en andere mandala's vind je in de Gallerij.