Wat is Intuïtief tekenen & schilderen?

Intuïtief tekenen & schilderen is jezelf creatief uiten vanuit je gevoel.

 

Intuïtie is een gevoel, een ingeving die vanuit je onderbewuste komt en een hele goede raadgever kan zijn. Het gevoel vormt zich doordat je onbewust allemaal informatie opslaat die we niet altijd met het blote oog zien, maar daarom niet minder belangrijk. Juist deze informatie kan er voor zorgen dat je een hele andere kijk op het leven en de mensen om je heen krijgt.
"Toeval bestaat niet", "Dingen gebeuren om een reden"...dit lijken allemaal clichés, maar ze zijn ook waar. Als je met je neus de goede kant op staat zal je merken dat de dingen die op je pad komen met je mee zullen veranderen.

 

Hoe kan het intuïtief tekenen of schilderen, zoals mandala's of dotpainting, je nu helpen om meer op je intuïtie te leren vertrouwen? 
Deze manier van werken zorgt er voor dat je loskomt van het denken en meer gaat voelen. Dus dat je mannelijke en vrouwelijke energie weer meer in balans komt.

 

Het mooie van schilderen op een doek is dat je met de verf telkens nieuwe lagen kunt aanbrengen en er steeds weer overheen kunt gaan. Je kan geen "fouten" maken, alles is goed. Elke penseelstreek komt op je doek voor een reden. Het is jouw creatieve spiegel.
En zo werkt het ook met het tekenen van Mandala's. Met kleurpotlood of andere kleurmaterialen kun je de mandala vullen zoals het voor jou goed voelt. Soms met een basis-opzet, soms helemaal intuïtief. Alles is goed!

 

De eerste stap tijdens het opzetten is om lekker te spelen. Gewoon aan de gang gaan, gewoon doen.

Dit is om het denken met de linkerhersenhelft even uit te schakelen, de linkerhersenhelft is ons analytisch denken, de mannelijke energie. Door dit te doen is er alle ruimte om onze rechterhersenhelft te gebruiken, ons gevoel en intuïtie. De vrouwelijke energie.

 

Meestal moeten we de hele dag denken, dit is al vanaf dat we ongeveer 6  jaar oud zijn. Naar school gaan, aan verwachtingen voldoen, werken enzovoort. Het jammere hiervan is dat er weinig ruimte overblijft om creatief te zijn, dingen op je gevoel te doen, naar je eigen "Ik" luisteren. Hierdoor kun je wat rusteloos worden en je opgejaagd voelen. Iedereen is altijd druk, druk, druk.

Door je creativiteit weer aan te spreken en hierbij naar je eigen "Ik" te luisteren komen je hersenhelften en daarbij je mannelijk en vrouwelijke energie weer wat beter in balans. Je kunt je wat gemakkelijker ontspannen.

Door vaker actief creatief aan de slag te gaan zal je merken dat je meer gaat vertrouwen op je gevoel en je intuïtie sterker wordt.

Met actief bedoel ik dat je met je handen aan de slag gaat en uit je hoofd komt.

 

Dus wat kan het Intuïtief tekenen & schilderen je brengen:

- Plezier

- Bewustwording

- Creativiteit ontwikkelen

- Ontspanning en Rust

- Zelfvertrouwen

- Tijd voor jezelf

 

Tijdens het maken wordt je je bewust van gedachtes en emoties. Dit wordt in gang gezet door een korte ademhalingsoefening en tijdens het werken wordt er ontspannende muziek gedraaid.

Deze emoties en gedachten zullen terug te vinden zijn in de tekening of het schilderij. Dit kunnen positieve of minder positieve dingen zijn. Bijvoorbeeld; blijdschap, enthousiasme, tevredenheid en ook ongeduld, bang zijn om fouten te maken of andere onderdrukte emoties en gedachten.

Door ze te benoemen en je er bewust van te zijn kom je tot inzicht en kun je ze in je dagelijks leven toepassen, bijsturen of er gewoon van genieten dat ze er zijn.

En zo kun je je dus verder ontwikkelen, zowel op persoonlijk als creatief vlak.

 

Het mooie van Intuïtief tekenen & schilderen is dat iedereen het kan. Je hoeft geen ervaring te hebben met tekenen en schilderen. 

Tijdens een workshop is er een thema/uitgangspunt, maar de opzet, het spelen met kleur, licht en schaduw, vormen en contrasten zijn helemaal vrij.

Zo wordt het echt jou kunstwerk.

 

Kijk voor een overzicht van de geplande workshops op de Workshop pagina.
En voor de cursussen op de Cursus pagina.

De zelfstudie cursussen en workshops vind je op de Zelfstudie cursussen en workshops pagina.

 

Mijn eigen werk vind je in de Galerij.

"Kleur drukt uit zichzelf iets uit, dat kan men niet missen, daar moet men gebruik van maken."

Vincent van Gogh