De Krachtboom

Wat is een Krachtboom?

Een Krachtboom is een intuïtief kunstwerk dat een boom uitbeeld en door de symbolische betekenis die er aan gekoppeld is een object kan worden waar je kracht, rust en creativiteit uit kunt halen.

Dit al tijdens het verhaal vooraf, daarna het opzetten en afmaken van het schilderij en later als het aan de muur hangt en je er naar kunt kijken of bij mediteren. 

 

Een boom staat in veel culturen, verhalen en geloven voor een wijze raadgever.Doordat zij al zo lang op aarde zijn worden ze gezien als een bron van veel informatie.

In de Noorse mythologie omvatten ze door hun bovengrondse takken en ondergrondse wortels het universum. Specifiek de Es staat in verbinding met de wereld van de goden, de wereld van de mensen en de onderwereld. Deze boom wordt ook wel Levensboom of Kosmische boom genoemd.

In het Christelijke geloof staat de boom voor Levensboom, onsterfelijk en de vruchten van de Levensboom schenken leven.

In volksculturen worden bomen gezien als de verblijfplaats voor goden en veranderen goden gemakkelijke in een boom of natuurwezen.

 

Bomen stralen ook veel rust uit, ze zorgen voor onze zuurstof, ze schenk leven.

 

De stam van de boom staat voor verschillende dingen:

- Hij staat voor stevigheid, gronding en aarden

- Hij staat ook voor groei; van leven naar dood, van begin naar einde, van aarde naar hemel.

 

In het schilderij is de basis van de kruin van de Krachtboom opgebouwd uit cirkels en cirkelbewegingen.

De cirkel staat symbool voor heel veel dingen.

In het mandala tekenen staat het voor oneindigheid en bescherming. De cirkel geeft een gevoel van veiligheid, begrenzing en rust.

In het Zen-boeddhisme symboliseert de lege cirkel verlichting.

De eerste cirkel die getekend wordt in een tekening volgend de Heilige Geometrie betekend schepping, opnieuw beginnen en ontdekken.

Andere betekenissen van de cirkel zijn onder andere:

- Voorspoed

- Verandering ten goede

- Hemel

- Lucht

- Zonnekracht

- Ruimte

- Kosmos

- Oneindig

- Licht

- Verbinding

- Vrouwelijke energie

 

Als je dus naar al deze betekenissen kijkt straalt de boom van nature kracht ui en door dit te gaan combineren met de energie van cirkels en het intuïtieve proces krijg je een heel mooi persoonlijk schilderij waar je weer kracht uit kunt putten.

 

 

De Krachtboom wordt opgezet met acrylverf en mixed media producten zoals textielverharder.

Wat is Kracht en waarom kunnen we het zo goed gebruiken?

Kracht is iets wat we allemaal in ons dragen, het is een vermogen om alles wat we in ons leven meemaken en op ons pad komt aan te kunnen. Het is een eigenschap die er voor zorgt dat je vol kunt houden als je op de proef wordt gesteld.

Als je deze eigenschap, deze gave, kunt laten groeien en ontwikkelen zal het er voor zorgen dat je uitdagingen met vertrouwen en doorzettingsvermogen aan kunt.

Het beste gaat dit als je de dingen benaderd met geduld en zachtheid, in ontspanning. Je behoud je kracht als je je beseft dat dingen niet op je pad komen om je ongelukkig  te maken, maar om je te helpen verder te komen in het leven zodat je persoonlijk kunt groeien en stevig in je schoenen staat.

Tijdens het maken van een Krachtboom neem je een krachtzin/affirmatie ingedachte en kun je dat laten versterken in het schilderij.

"Het is goed om van veel dingen te houden, want daarin ligt kracht."

Vincent van Gogh