Botanical Creations

Bloemen spelen een hele belangrijke rol in mijn leven.

Al als klein meisje ging ik graag met mijn moeder mee naar de bloemist in het dorp. En zat dan onder de toonbank boeketjes te maken van de afgebroken en restjes bloemen. Of maakte ik “bloemstukjes” van madeliefjes, besjes en blaadjes die ik buiten tijdens het spelen vond. De aantrekkingskracht met bloemen, planten en de natuur was toen al groot.

Na de middelbare school heb ik met veel liefde en plezier mijn opleiding tot bloemist gevolgd. Daar werd de liefde voor bloemen alleen maar groter en vond ik het fantastisch om ze te verwerken tot prachtige boeketten en bloemstukken om mensen blij mee te maken of ze juist te helpen in moeilijkere periodes in hun leven.

 

Ik vind het heel bijzonder wat je met bloemen kunt vertellen. De symboliek van bloemen is een taal die over de hele wereld al heel lang door de mens wordt gebruikt om een ander iets duidelijk te maken. Denk aan de rode roos voor de liefde, de lotusbloem voor zuiverheid en het lelietje-van-dalen voor geluk.

Naast de symboliek heb ik ook een sterke verbinding met de kleuren. Geen 1 bloem is hetzelfde, geen 1 kleur is hetzelfde en ik kan daar dan ook met een grote fascinatie en passie uren naar kijken. En van genieten. Ook deze kleuren hebben elk weer hun eigen betekenis en roepen diverse gevoelens op.

 

Sinds ik mijn andere grote passie tekenen weer intensief heb opgepakt had ik toch het gevoel dat ik iets miste, iets over het hoofd had gezien. En zoals dat dan gaat ga je op zoek naar wat dat dan kan zijn. En meestal maak je het jezelf dan in eerste instantie veel te ingewikkeld. Door uiteindelijk terug te gaan naar mijn basis was het eigenlijk alleen maar logisch om de 2 dingen waar ik creatief volledig in op kan gaan en die me het meeste vreugde, passie, plezier èn ontspanning bezorgen met elkaar te combineren. De bloemen en het tekenen!

 

Binnen het tekenen zijn mandala’s een hele belangrijke rol voor mij gaan spelen. Haar veilige ronde vorm die je de vrijheid geeft om volledig te zijn wie je bent en te kunnen doen waar jij je fijn bij voelt. En dat je door middel van deze manier van creatief bezig zijn je kunt ontspannen en op een fijne positieve manier in contact kunt komen met jezelf. En dit weer kunt gebruiken om steviger in je schoenen te komen staan en je zelfvertrouwen te laten groeien. Het blijft bijzonder om dit zelf te ervaren en om het zien bij mijn cursisten.

Ook het botanisch tekenen*  is binnen het tekenen een toevoeging geworden waar ik ontzettend veel plezier uithaal. Door volledig in een bloem (of plant, boom, vrucht) te duiken, elk onderdeeltje te onderzoeken, uit te werken tot in het kleinste detail...dat zorgt voor zoveel ontspanning en nieuwe creativiteit. Elk onderdeeltje zorgt voor nieuwe inspiratie. Het gefocust werken zorgt er voor dat je volledig op kunt gaan in iets en dit helpt dan weer om je hoofd te ontspannen en even alleen maar te voelen.

Het vele oefenen en tijdens het uitwerken de vele laagjes kleur aanbrengen, brengen je in een soort flow die je helpt om je ook tijdens het dagelijks leven beter te kunnen concentreren en fit te blijven in je hoofd.

 

Bloemen en de natuur zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie en ik ga deze dan ook veelvuldig en op verschillende manieren gebruiken in mijn (nieuwe) cursussen en workshops.

De ene keer in combinatie met het mandala tekenen, de andere keer met andere teken/schilder gerelateerde onderwerp en materialen. 

Binnen Botanical Creations zullen er diverse sub-thema's komen.

Ook zullen de meeste cursussen en workshops omgezet worden naar zelfstudie pakketten.

Hieronder vind je het volledige overzicht:

* Botanisch tekenen is het gedetailleerde en natuurgetrouw tekenen van dingen uit de natuur zoals planten, bloemen, bomen en insecten  of delen daarvan. Ook wordt de term botanisch tekenen gebruikt bij een wat vrijere manier van het tekenen van dingen uit de natuur. Dit wordt ook wel botanisch illustreren genoemd.

Botanische kunst is een richting die alle natuur gerelateerde kunstvormen omvat. Dus ook het schilderen en elke andere vorm van kunst en nijverheid.