Botanical Creations

Bloemen spelen een hele belangrijke rol in mijn leven.

Al als klein meisje ging ik graag met mijn moeder mee naar de bloemist in het dorp. En zat dan onder de toonbank boeketjes te maken van de afgebroken en restjes bloemen. Of maakte ik “bloemstukjes” van madeliefjes, besjes en blaadjes die ik buiten tijdens het spelen vond. De aantrekkingskracht met bloemen, planten en de natuur was toen al groot.

Na de middelbare school heb ik met veel liefde en plezier mijn opleiding tot bloemist gevolgd. Daar werd de liefde voor bloemen alleen maar groter en vond ik het fantastisch om ze te verwerken tot prachtige boeketten en bloemstukken om mensen blij mee te maken of ze juist te helpen in moeilijkere periodes in hun leven.

 

Ik vind het heel bijzonder wat je met bloemen kunt vertellen. De symboliek van bloemen is een taal die over de hele wereld al heel lang door de mens wordt gebruikt om een ander iets duidelijk te maken. Denk aan de rode roos voor de liefde, de lotusbloem voor zuiverheid en het lelietje-van-dalen voor geluk.

Naast de symboliek heb ik ook een sterke verbinding met de kleuren. Geen 1 bloem is hetzelfde, geen 1 kleur is hetzelfde en ik kan daar dan ook met een grote fascinatie en passie uren naar kijken. Er van genieten.

 

Sinds ik mijn andere grote passie tekenen weer intensief heb opgepakt had ik toch het gevoel dat ik iets miste, iets over het hoofd had gezien. En zoals dat dan gaat ga je op zoek naar wat dat dan kan zijn. En meestal maak je het jezelf dan in eerste instantie veel te ingewikkeld. Door uiteindelijk terug te gaan naar mijn basis was het eigenlijk alleen maar logisch om de dingen waar ik creatief volledig in op kan gaan en die me het meeste vreugde, passie, plezier èn ontspanning bezorgen met elkaar te combineren. De bloemen, de natuur en het tekenen!

 

Door tijdens het botanisch tekenen volledig in een bloem (of plant, boom, vrucht) te duiken, elk onderdeeltje te onderzoeken, uit te werken tot in het kleinste detail...dat zorgt voor zoveel ontspanning en nieuwe creativiteit. Elk onderdeeltje zorgt voor nieuwe inspiratie. Het gefocust werken zorgt ervoor dat ik volledig op kunt gaan in iets en dit geeft me ontspanning en rust.

Het vele oefenen en tijdens het uitwerken de vele laagjes kleur aanbrengen, brengen me in een soort flow die helpt om ook tijdens het dagelijks leven beter me te kunnen concentreren en fit te blijven in mijn hoofd.

 

Naast bloemen en planten zijn er nog veel meer mooie dingen uit de natuur die ik graag teken en schilder zoals insecten, vlinders, edelstenen en schelpen. Al dit natuurlijk schoon is een onuitputtelijke bron van inspiratie.